De vlinderorchidee (Phalaenopsis)

Phalaenopsis (fal-en-OP-sis), Grieks voor "nachtvlinder", is één van de vele geslachten behorend tot de Orchideeënfamilie (Orchidaceae). Zijn natuurlijke biotopen bevinden zich in de tropische tegenwouden van Azië, Nieuw-Guinea en Australië waar de plant als epifyt groeit in de bomen.

Orchideeën

Verzorgingstips

 • • Temperatuur

  De Phalaenopsis vraagt een ideale temperatuur van 20 tot 25°C.
 • • Licht

  De vlinderorchidee vraagt veel licht maar verdraagt wel geen rechtstreeks zonlicht (zeker niet tijdens de zomermaanden) behalve misschien wat vroege ochtendzon achter een gordijn. Een plaats op de vensterbank oostwaarts gericht is ideaal.
  Wanneer de bladeren vergelen kan dit een teken zijn van een teveel aan rechtstreeks zonlicht. Een te donkere standplaats veroorzaakt dan weer vroegtijdige bloemknopval en zeer donkergroene bladeren.
 • • Gieten

  De orchidee niet gieten in het hart van de plant (rot en schimmels) maar wel op het potsubstraat. Het ideale gietwater moet lauw zijn, regenwater op kamertemperatuur of flessenwater is uitstekend en is te verkiezen want kraantjeswater is te kalkrijk ! Haal de plant uit de sierpot, giet of dompel de plant. Laat het overtollig water weglopen en plaats de plant terug in zijn sierpot.

  Gieten doe je het best zo vroeg mogelijk op de dag en enkel als het potsubstraat droog aanvoelt en licht grijsverkleuring van de wortels vaststelt. Zeker van toepassing: liever niet te veel gieten! (als je twijfelt sla je best een gietbeurt over).
 • • Luchtvochtigheid

  In zijn natuurlijke omgeving geniet de Phalaenopsis van 100% luchtvochtigheid. Daarom zullen de slagingskansen van het houden van deze orchidee afhangen van de luchtvochtigheid in uw huis. Ideale plaatsen zijn keuken, badkamer of zelfs de serre. De plant regelmatig benevelen en de pot op een brede schaal zetten gevuld met gebakken kleikorrels of grint, steeds voorzien van water (pot mag wel niet in het water staan) want op deze wijze verdampt het water onder de plant en krijgt men een hogere luchtvochtigheid in zijn onmiddellijke omgeving.
 • • Bemesting

  De Phaelenopsis best via het gietwater bemesten. Plantenvoedsel met een meststofgehalte speciaal voor orchideeën kan in vloeibare vorm aangeschaft worden. Eind de lente of begin van de zomer (groeiseizoen) regelmatig bemesten, tijdens de wintermaanden of wanneer de planten in rust zijn minder.
 • • Bloei

  Uitgebloeide planten worden enkele weken in een koudere plaats gezet (12°C) om zo nieuwe bloemvorming te stimuleren (liefst in de herfst)
  Uitgebloeide bloeistengels worden teruggesnoeid tot op 3 knopen boven het blad. Uit deze bovenste slapende ogen ontstaan door de invloed van de snoei nieuwe bloeistengels of de zeldzame “keiki’s (kindplantjes).
Snijbloemen

Cadeaubon

Op zoek naar een origineel cadeau? Kies voor een cadeaubon van Stuifmeel & Stamper die je kan spenderen in onze bloemenwinkel in Heverlee of in Korbeek-lo

Koop nu een cadeaubon

Webshop

Wil je mooie boeketten, bloemstukkenn planten of decoratie online bestellen? Dat kan! Stuifmeel & Stamper is 24 uur geopend via onze webwinkel. Van klassieke bloemstukken tot trendy boeketten of hype kamerplanten, nu bestellen is binnen de 24 uur geleverd. Bekijk ook het aanbod kleine decoratie- en geschenkartikelen.

Ga naar onze webshop